Athens Barber Shop: Ένα μπαρμπέρικο με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες


barber

Πάνω στην οδό Φιλολάου στο Παγκράτι, αν έχετε ποτέ περάσει, σίγουρα θα έχετε κοντοσταθεί για να κοιτάξετε λίγο καλύτερα αυτό που μόλις είδατε. Ναι, ναι, δε σας γελούν τα μάτια σας ούτε και διακτινιστήκατε, φυσικά, στο χρόνο. Μοιάζει με εκείνα τα κουρεία της δεκαετίας του ’20 και του ’30, όπου κουρέας σήμαινε όχι μόνο κούρεμα αλλά και ξύρισμα και εξαγωγές δοντιών και μικροεπεμβασούλες και, γενικώς, ένας επιστήμων της γειτονιάς που φρόντιζε τις καθημερινές ανάγκες των αντρών. Ένας μικρός παράδεισος για τους άρρενες της πόλης που θέλουν να νιώσουν λίγο σαν τον Ρετ Μπάτλερ πριν σφίξει στην αγκαλιά του τη Σκάρλετ ο’ Χάρα.

barber 2.jpg

Ο Βασίλης του Barber’s Shop δεν είχε ποτέ σκεφτεί να γίνει κουρέας. Μέχρι που έφτασε η ώρα του να υπηρετήσει τη μητέρα πατρίδα. Εκεί ήταν η στιγμή που πρωτόπιασε ψαλίδι και κούρεψε κεφάλι…και κανένας από τη σειρά του δεν πίστευε πως δεν ήταν επαγγελματίας και όσοι ήταν, ήδη, εκεί επαγγελματίες σταμάτησαν από αξιοπρέπεια να κουρεύουν. Εκτέλεσε όλη του τη θητεία στο πόστο αυτό και, στη συνέχεια, βρέθηκε σε σχολή κομμωτών στην Αθήνα.

barber 3.jpg

Παράλληλα, πιάνει δουλειά στο κομμωτήριο του Δημήτρη Μουρίκη, ο οποίος, έπειτα από λίγο καιρό, για λόγους ανωτέρας βίας ψάχνει κάποιον για να εμπιστευθεί το μαγαζί του για όσο διάστημα θα ήταν μακριά. Επιλέγει το νεοσσό στο επάγγελμα Βασίλη. «Λοιπόν, Βασίλη, έχεις ένα μήνα καιρό για να κλέψεις με το μάτι τη δουλειά. Έτσι μαθαίνεις εδώ. Άσε το ψαλίδι και τους πελάτες, κάτσε στον καναπέ και κοίτα.» Αυτός ο ίδιος εργοδότης ήταν που έφερε το Βασίλη στον πρωταθλητισμό του επαγγέλματος. Βλέποντας ο νεαρός μαθητευόμενος τα κύπελλα ρώτησε μία μέρα «Ρε, Μίμη, πού τα πήρες όλα αυτά;» Και του απάντησε. Και ο Βασίλης σάρωσε σ’ άλλα τόσα. Συμπλήρωσε 14 χρόνια ως ενεργό μέλος της εθνικής ομάδας κομμωτών, ταξίδεψε σε διαγωνισμούς σε όλο τον κόσμο προπονούμενος από το Βασίλη Ζαρίφη και τον Ισίδωρο Ρούσσο, τη θέση του οποίου και έχει αναλάβει ως προπονητής στην εθνική μας ομάδα. Γιατί το κούρεμα δεν είναι μόνο τέχνη, είναι και τεχνική.

barber 4.jpg

Όλη αυτή η πορεία που μοιάζει με λαϊκό παραμύθι, στεγάζεται, πλέον, σε έναν χώρο που αποπνέει έναν γοητευτικό αντρικό ναρκισσισμό. Στο χώρο θα δείτε ένα σαλονάκι γεμάτο αντίκες, πίνακες, vintage σύνεργα του κουρέα, καρέκλες από το 19ο αιώνα, πιάνο από την ίδια περίοδο, κατατοπιστικές φωτογραφίες για την εξέλιξη του επαγγέλματος μέσα στους αιώνες αλλά και το “barber’s pole” που είναι το σήμα κατατεθέν των κουρείων και προέρχεται από τη περίοδο όπου άπλωναν τις γάζες σε κοντάρι για να στεγνώσουν. Σε γυάλινες προθήκες, λάμες, εργαλεία, ψαλίδια και κύπελλα που έχει κερδίσει ο Βασίλης αστραφτοκοπούν και δίνουν την αίσθηση πως μόλις τρυπώσατε στο προσωπικό κουρείο του αυτοκράτορα.

barber 5.jpg

Εδώ θα έρθουν και θα περιποιηθούν τη χαίτη τους τα αγόρια, οι γιοι, οι φίλοι, οι συνάδελφοι, οι άντρες, οι μπαμπάδες μας… Έχει το αντρικό κούρεμα τόση ποικιλομορφία; Σίγουρα όχι τόση όση το γυναικείο, όμως έχουν και τα λατρεμένα μας αρσενικά πολλές επιλογές για να αναδείξουν τη μοναδικότητά τους. Συζητάμε με το Βασίλη και μας λέει τον τρόπο με τον οποίο επιδρά το επαγγελματικό περιβάλλον στο κούρεμα που επιλέγει ένας άντρας. Ειδικά μετά τα τριάντα, σημειώνει, είναι, ίσως, ο πιο σημαντικός παράγοντας που επιδρά στην επιλογή της…κουπ. Οι δουλειές γραφείου απαιτούν, συνήθως, ένα πιο συντηρητικό κούρεμα, το οποίο δεν τραβά την προσοχή αυτό καθ’ αυτό αλλά κολακεύει τις γραμμές του προσώπου. Οι φοιτητές επιλέγουν να φροντίζουν, περισσότερο ή λιγότερο επιμελώς, μια μακριά χαίτη, σύμβολο της μη ένταξης (για την ώρα τουλάχιστον!) στα πρέπει μιας εργασιακής καθημερινότητας. Πληροφορούμαστε, επίσης, πως εδώ και έναν περίπου χρόνο έχουν επανέλθει τα πεζοναυτικά κουρέματα (executive contour) με το «σβησμένο χυτό λαιμό» αλλά και το κλασικό κούρεμα ζεν πρεμιέ (pompadour) σε πιο κοντό βέβαια μήκος που θυμίζει τους Ιταλούς μαφιόζους. Αυτό που, μάλλον, δεν περιμέναμε να μάθουμε είναι πως ο Έλληνας άντρας τολμά να κάνει αλλαγές στο ύφος των μαλλιών του. Α! Και μια μικρή συμβουλή δια στόματος Βασίλη: όσοι άρρενες επιθυμούν να καλύψουν τις πρώτες, δεύτερες ή και τρίτες λευκές τρίχες, καλό θα ήταν να μην εμπιστεύονται τα υπολείμματα βαφής από τη γυναίκα, μαμά ή γιαγιά τους με το γνωστό σε όλους μας μοβ προς κομοδινί χρωματικό αποτέλεσμα. Τα χέρια του έμπειρου Βασίλη μπορούν να δώσουν αέρα νεότητας και ζωντάνιας στο τρίχωμα της κορυφής χωρίς να μπορεί να ανακαλύψει κανένας το μυστικό.

barber 6.jpg

barber 7.jpg

Εκτός, όμως, από την περιποίηση των μαλλιών, στο Athens Barber Shop θα βρείτε ακόμη μία υπηρεσία που είχε αρχίσει από τη δεκαετία του ’60 να λείπει από τα κουρεία και δεν είναι άλλη από αυτή του ξυρίσματος. Το ξύρισμα άρχισε να παραγκωνίζεται, κυρίως, για οικονομικούς λόγους καθώς δε συνέφερε τις επιχειρήσεις αφού ήταν πολύ φθηνό. Εδώ και πέντε περίπου χρόνια, ο Βασίλης το αναβιώνει στην επιχείρησή του και παράλληλα κάνει πολλά σεμινάρια για την εκπαίδευση και άλλων επαγγελματιών στο είδος. Αυτό που τονίζει είναι πως το ξύρισμα στο «μπαρμπέρικο» έχει διαστάσεις τελετουργίας. Στην αρχή, τοποθετούνται ζεστές κομπρέσες πάνω στο πρόσωπο για να ανοίξουν οι πόροι του δέρματος και να διευκολυνθεί η μετέπειτα διαδικασία. Με ειδικό πινέλο, στη συνέχεια, γίνεται σαπουνάδα από στέρεο σαπούνι ή παχύρρευστο αφρό κατ’ ευθείαν επάνω στο πρόσωπο, υλικά που έχουν απαλά και ενυδατικά στοιχεία έτσι ώστε να μην ξεραίνεται η περιοχή του προσώπου. Η τρίχα, έτσι, μαλακώνει και καθαρίζει το πρόσωπο. Έπειτα, αναλαμβάνουν οι λεπίδες που με εξαιρετική βιρτουζιτέ απαλλάσσουν το πρόσωπο από τα γένια. Τέλος, τοποθετούνται κρύες κομπρέσες οι οποίες κλείνουν τους πόρους εμποδίζοντας την είσοδο στα μικρόβια και απομακρύνουν τη φλόγωση που δημιουργείται από το ξύρισμα. Ενυδατικές κρέμες, μάσκες προσώπου και κολόνια ολοκληρώνουν τη διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει από 15-20 λεπτά.

barber 8.jpg

Μπορείτε να επισκεφθείτε αυτήν την αρρενωπή όαση για την προσωπική σας περιποίηση ή να συνοδεύσετε τον αγαπημένο σας εκεί και να τον περιμένετε ανάμεσα στις αντίκες του σαλονιού, καθώς εκείνον θα τον ετοιμάζουν να σας πει φρεσκοκουρεμένος και φρεσκοξυρισμένος You need kissing badly.

Athens Barber Shop, Φιλολάου 86, Παγκράτι, Τηλ.: 210 7516984

πηγή : http://popaganda.gr/athens-barber-shop-ena-barmperiko-ipsilou-epipedou-ipiresies/


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square